KESK toplu görüşmeye katılmıyor

Haber Giriş : 15 Temmuz 2005 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, hükümetle 15 Ağustos'ta yapılacak toplu görüşmeye gelmeyeceklerini söyledi.

Tombul, KESK Mersin Şubesi'ne bağlı bir grupla Defterdarlık önünde yaptığı basın açıklamasında, hükümete sert eleştirilerde bulundu. En düşük kamu emekçisinin maaşının 556 YTL olduğunu ve kamu emekçilerinin yüzde 65'inin ortalama 800 YTL'nin altında maaş aldığını ifade eden KESK Başkanı Tombul, ülkede açlık sınırı 570 YTL ve yoksulluk sınırının bin 600 YTL olduğunu hatırlatarak, kamu emekçilerin açlık sınırının altında ücrete talim ettiğini ifade etti.

Yapılan zamları geçen yıl yaptıkları toplu görüşmelerde kabul etmediklerini söyleyen Tombul, zamları hükümetin tek başına belirlediğini, böyle gitmesi durumunda 15 Ağustos'ta toplu sözleşmelere gelmeyeceklerinin altını çizdi. Tombul, ''Her yıl hükümetle toplu görüşmeler yapıyoruz. Toplu görüşmeler tam bir tiyatroya dönüştü. Çeşitli sözler veriliyor. Hükümetin ağzından çeşitli vaadlerde bulunuluyor. Grevli sözleşmeli toplu sözleşmeli haklarımızın kullanılacağı, siyaset yasağının kaldırılacağı ve bununla ilgili yasal düzenlemelerin yapılacağı söyleniyor. Bir yandan verilen sözler bile tutulmuyor. Diğer taraftan ücretlerimizi tek taraflı belirleniyor. Biz böyle toplu görüşmeyi kabul etmiyoruz. Bundan sonra toplu sözleşmeye karşı toplu görüşme talebimizi her geçe gün daha da belirginleştireceğiz. Kararlılığımız bilinmeli'' dedi.

Hükümete çağrıda bulunan Tombul, talepleri yerine getirilmediği takdirde 15 Ağustos'a yapılacak olan toplu görüşmeye gelmeyeceklerini belirterek, diğer sendikalara da talepleri yerine getirilmediği takdirde masaya oturmama çağrısında bulundu. Tombul, şunları söyledi:

"Ağustos ayında şeklen bile olsa Kamu Emekçilerinin sözcüleri ile görüşme masasanı oturacakken diğer yandan aymaz biçimde 3 yllık zam öngörüsünü açıklıyor. Biz tek taraflı zamları kabul etmiyoruz. İnsanca yaşayacak ücret talebini bir kez daha yineliyoruz. Eğer bu taleplerimiz cevap bulmazsa her türlü demokratik direnme hakkımızı kullanacağız. Sorun sadece ücret sorunu değil. Bir yandan bizimle toplu görüşme masasına oturulmak isteniyor. Diğer yandan iş güvencemizi tırpanlayacak Kamu Personel rejimi tartışmaları yapılıyor. Şu ana kadar Hükümetin hazırladığı tasarıyı elde edemedik. 2 milyon kamu emekçisin ilgilendiren bir yasada kamu emekçilerini görüşü alınmıyor. Bu konuda tartışma dahi yapılamıyor."

cha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber